Een stoombad bij je thuis? Dit moet je weten

HomeNieuwsEen stoombad bij je thuis? Dit moet je weten

stoombad_thuis

In Noord-Afrika, Turkije en het Midden-Oosten worden stoombaden of hammams al eeuwenlang gebruikt als ontmoetingsplaatsen om te relaxen en te netwerken. De traditie komt voort uit de Grieks-Romeinse badrituelen. Het woord ‘hammam betekent ‘verspreider van warmte’.

Tegenwoordig is een eigen hammam bij je thuis ook perfect mogelijk. Zeker in deze tijden waarin we zowel privé als professioneel veel druk op onszelf leggen, hebben mensen nood aan ontspanning wanneer ze thuiskomen.

Om aan ieders voorkeuren mogelijkheden te voldoen, zijn er heel wat opties. Wij overlopen de belangrijkste:

Verschillende soorten

Er zijn heel wat verschillende soorten stoombaden op de markt, van een stoomkolom voor wie weinig ruimte heeft in de badkamer, tot complete professionele stoomcabines die geschikt zijn voor grote ruimtes en publieke wellnesscentra.

Daarnaast heb je een stoomdouche: een combinatie van een stoombad en een douche in je eigen badkamer. Deze bestaan in verschillende formaten en vormen. Vaak wordt een stoomdouche geïnstalleerd in kleinere ruimtes omdat het dan de plaats van de douche kan innemen. Maar ook grote formaten zijn mogelijk.

Kies je voor een ‘traditioneel’ stoombad, dan heb je de mogelijkheid om het zelf samen te stellen of voor een kant-en-klaar model te kiezen.

Onmisbare onderdelen

Je kan een stoomcabine zo sterk uitbreiden als je wil, maar er zijn toch enkele onderdelen die onontbeerlijk zijn:

Stoomgenerator

De stoomgenerator bepaalt de prestaties van je stoombad. Het is daarom belangrijk om een generator te installeren die kwalitatief en krachtig genoeg is voor jouw stoombad. Hou bij je keuze rekening met de grootte van je stoomcabine, het aantal mensen dat er gebruik van zal maken en hoe actief ze gebruikt zal worden. Bekijk hier verschillende soorten stoomgenerators.

Bedieningspaneel

Bedieningspanelen voor een stoombad zijn vaak ook bruikbaar in de sauna. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo kan je bij de bedieningspanelen van Tylö naast het regelen van de temperatuur en de verlichting altijd de duur instellen van je stoombadsessie. Je kan de sessies ook tot 24 uur op voorhand programmeren.

Onderhoud

Een stoombad is gemakkelijk te onderhouden, maar moet zoals een douche of lavabo wel regelmatig gereinigd worden. Er zijn verschillende producten beschikbaar met elk hun eigen specifieke werking:

Accessoires

Naast de essentiële onderdelen bestaat er ook een ruim assortiment aan accessoires om de beleving in het stoombad nog sfeervoller en aangenamer te maken. Enkele voorbeelden:

Bekijk alle mogelijkheden voor een stoombad van Tylö hier.